De Krook is er klaar voor de inrichting

 De ruwbouwwerken maken vanaf september plaats voor de inrichtingswerken. Zo zal het meubilair van de stedelijke hoofdbibliotheek, de UGent en iMinds geplaatst worden en het boekentransportsysteem voor de bibliotheek geïnstalleerd worden.

In 2013 werd de eerste steen voor De Krook gelegd. 3 jaar later wordt de ruwbouw van dit spectaculaire gebouw opgeleverd. Deze fase werd uitgevoerd door hoofdaannemer Antwerpse Bouwwerken. Enkele huzarenstukjes in deze bouw waren de installatie van de belevingstrap (een trap waarop je kan lezen, studeren of ontspannen die 23.500kg weegt, 13,5m lang is en 6,5m breed), de vernieuwing van de kaaimuur en de uitkraging aan de vierde verdieping, het meest kenmerkende element van De Krook.

Waalse Krook

Start inrichting

Nu de ruwbouwfase achter de rug is, starten we met de inrichting van het gebouw. Dit gaat zowel over het bibliotheekmeubilair, de labo’s van de UGent, de kantoren van iMinds als de inrichting van het leescafé. De installatie start in september en zal tot het einde van 2016 duren. Naast het meubilair wordt dit najaar ook het boekentransportsysteem op maat gemaakt en geïnstalleerd. Dit systeem zal ervoor zorgen dat alle boeken van de bibliotheek automatisch kunnen getransporteerd worden naar de juiste verdieping. Hierdoor kan de bibliotheek meer personeel inzetten op persoonlijke dienstverlening.

Dit najaar start tevens de heraanleg van de kaaipromenade, de Nelson Mandelapromenade, en de omliggende straten en pleinen. Er komen extra groenzones met enkele bomen, zowel op het plein aan de Platteberg als in de scheldebocht. Daar zal je op de groene terrassen heerlijk kunnen ontspannen. Kroonstuk op de omgevingsaanleg is het eerste beeldhouwwerk uit de carrière van Michaël Borremans op het Miriam Makebaplein aan de hoofdingang.

Verhuis en opening

Rond de jaarwisseling zullen de eerste teams van iMinds, de Universiteit Gent en de bibliotheek kunnen verhuizen. De stedelijke hoofdbibliotheek heeft slechts 8 weken nodig om alle boeken te verhuizen en de bibliotheek in De Krook klaar te krijgen. Dit betekent dat zij midden januari 2016 de deuren even sluiten. Tijdens deze 8 weken kan iedereen terecht in de filialen. Van 10 tot en met 12 maart 2017 opent De Krook langverwacht de deuren met een feestelijk openingsweekend.

Bron: http://www.dekrook.be/
Foto: Michiel Devijver
Share
Posted in Architectuur, Duurzaamheid, Project management, Waalse Krook - Gent |

Comments are closed.